Tophockey
Jongste jeugd
Jeugd
Senioren
11221816_855319214547600_3620736972680461746_o.jpg d1.jpg clubhuis Voordaan.jpg 150514 H1-SCHC-13.jpg 150514 H1-SCHC-72.jpg 1111Rik.jpg IMG_2420.jpg
 
Nieuwsafbeelding

Interview Peter Jonker

Trouwe Voordaanfan Rob Brouwer interviewde Heren 1-coach Peter Jonker over een geweldig seizoen, de clubcultuur en de voorbereidingen op een seizoen Voordaan in de Hoofdklasse.

Op Voordaan wordt hard gewerkt aan het draaiboek voor de Hoofdklasse. Het gaat daarbij lang niet altijd over hockey-aangelegenheden maar bijvoorbeeld ook over parkeerplaatsen voor hoogwaardigheidsbekleders. Geen sinecure als je toch al een chronisch tekort hebt aan die zaken. Intussen heeft coach Peter Jonker van Heren 1 ook nog geen vakantie, want het spelen in de Hoofdklasse vergt een andere voorbereiding. 

Rob Brouwer: Ik heb jou op verschillende momenten tijdens het afgelopen seizoen gevraagd naar je kijk op de sportieve prestaties van het team en hun kansen om hoog te eindigen. Je hebt mijn (hooggespannen) verwachtingen altijd getemperd. Wanneer begon jij langzaam te denken aan play-offs en mogelijk meer?
Peter Jonker: 'Aan meer dan goed eindigen in de Promotieklasse heb ik eigenlijk nooit gedacht. Ik denk dat wij geen structuur hebben binnen Voordaan om structureel Hoofdklasse te spelen. Ruimte op velden, financiën en historie op Hoofdklasse-gebied, om maar eens wat te noemen. Pas na de wedstrijd uit tegen Schaerweijde ben ik gaan rekenen met de play-offs. Over werkelijke promotie naar de Hoofdklasse heb ik voor het eerst gedacht na de uitwedstrijd op Tilburg. Ondanks het stevige verlies had ik na die wedstrijd het idee dat wij op een goeie dag niet voor Tilburg onder hoefden te doen.'

RB: Ben jij verbaasd over de ontwikkelingen van het hele team?
PJ: 'Als wij geen stappen gemaakt hadden, zouden we niet bereikt hebben wat we nu hebben bereikt. We zijn aan het begin van het seizoen van start gegaan met heel nadrukkelijk de verantwoordelijkheid in de wedstrijd neer te leggen bij het team.  Dat is veel en veel beter gegaan dan ik voor mogelijk had gehouden. Met name het oplossend vermogen in verschillende situaties is enorm verbeterd en daarmee heeft het team eigenlijk zichzelf naar een hoger tactisch plan gebracht zonder dat wij het hier steeds maar over gehad hebben. Daarnaast zijn veel jongens individueel verbeterd.'

RB: Heeft het aanstormende talent uit eigen opleiding voldoende gelegenheid gekregen om kennis te maken met dit (hoge) niveau en zouden ze misschien wel een plekje kunnen veroveren in de selectie voor het komend seizoen?
PJ:  Afgelopen seizoen hebben wij geprobeerd om jonge jongens in te passen. Kjell, Hidde (tot hun blessure), Flip en Tim trainden mee.  Na de winter trainden Flip en Tim zelfs twee keer per week met ons mee. Dat heeft hen zeker in fysiek en tempo echt wat opgeleverd. Speeltijd kregen ze vooral in de bekerwedstrijden.  Dat hebben ze naar verwachting gedaan. In de competitie zelf hebben ze minder meegedaan. Dat kwam door de steeds groeiende kans op play-offs en het feit dat de vaste selectie ook steeds fitter werd. Als wij het over deze jongens hebben moeten we Mark niet vergeten, 20 jaar en heeft zich zeker na de winter enorm ontwikkeld.  En als we het dan over jonge spelers hebben is het goed om te weten dat Ivo en Ian ook pas 19 jaar zijn. Niet uit eigen jeugd maar wel op jonge leeftijd voor ons gekozen en beiden hebben grote potentie. 
'Bedenk ook dat Mats en Thur ook niet uit onze jeugd komen maar zich inmiddels hebben opgewerkt tot echte Voordaners die intussen gezichtsbepalend zijn. Tenslotte nog een 'oudje' uit onze eigen jeugd: Mike. Als je je afvraagt of hij nog beter is geworden, kijk dan de samenvatting van de beslissingswedstrijd tegen Tilburg maar eens terug...

RB: Voordaan wil zo hoog mogelijk hockeyen maar niet tot elke prijs. De club kan en wil spelers niet betalen en de leden zouden dit in de ledenvergadering ook niet accepteren. Stel je voor dat het strafcornerkanon van een grote hoofdklasseclub zich bij Voordaan meldt. Kan hij komen als daarvoor een andere specialist uit eigen kweek opzij moet?
PJ: 'Waarom zou Voordaan niet betalen voor een aanwinst als een sponsor daar een aantal jaren garant voor zou willen staan? Natuurlijk moeten er geen onverantwoorde risico’s worden genomen en ik ben het ermee eens dat wij op een financieel gezonde wijze optimaal moeten proberen te presteren. Dat houdt voor dit moment in dat je niet moet betalen. Maar als je door de jaren toch mee wil blijven doen aan de bovenkant van het Nederlandse hockey, dan moet je er altijd over na blijven denken. 
Wij moeten zeker geen gelukzoekers nemen, want continuïteit is ook belangrijk. Maar een goede speler van buiten hoeft geen rare snuiter te zijn. Neem nou Maurice van der Horst (Deventer), Paul Robert Lankhout (Ede), Daan Jongejan (SCHC) en Adriaan Stolk (Houten). Zij kwamen van buiten en werden gezichtsbepalend in de tijd dat zij voor Voordaan speelden. 
'Als er iemand van buiten komt die niet beter is dan onze eigen spelers, dan nemen wij die natuurlijk niet. Dat zou nergens op slaan. Maar als wij een goede cornerjongen, heel goede spits of centrale verdediger van buiten kunnen halen, dan nemen we die natuurlijk. Een goede corner bijvoorbeeld maakt dat je als elftal gemakkelijker hockeyt en dus ook dat jouw eigen kweek met minder druk gemakkelijker kan groeien. Het kan tenslotte een speler zijn die voor 15-20 goals garant staat.' 

RB: Hoe heb jij de play-offs beleefd?  
PJ: 'De play-offs waren natuurlijk onvergetelijk.  Ik heb ze ook als een soort losstaand fenomeen beschouwd. Als je aan play-offs meedoet moet je alleen denken aan de sportieve prestatie en niet aan wat er daarna eventueel gebeurt.  Ik heb van alle drie de wedstrijden genoten. Ook de wedstrijd uit op Tilburg. Wij waren daar echt niet zo slecht als de uitslag doet vermoeden. Maar inderdaad… de grijns was niet van mijn gezicht te rammen.'

RB: Wanneer dacht jij in die play-offserie: wij gaan winnen en promoveren?
PJ: 'Promoveren was geen doel. Goed en ontspannen spelen wel. Ik denk dat de jongens geweldig hebben gespeeld en dat gecombineerd met hier en daar wat mazzel.  Denk aan de bal op de paal in de thuiswedstrijd en dat wij op woensdagavond beide goals scoorden in uitspeel-situaties: de 1-1 na het eerste kwart en de 2-2 vlak voor tijd.

RB:  Heb je ooit een hoofdklasse team gecoacht?  En zo ja, wat vind je van alles dat daarom heen wordt voorgeschreven door de KNHB? Er is een heel draaiboek met talloze verplichtingen.
PJ: 'Ja , in het verleden ben ik bij SCHC en Hurley hoofdtrainer geweest in de Hoofdklasse. Met beide teams ben ik overigens ook gepromoveerd naar de hoofdklasse. Daarnaast ben ik nog assistent-coach geweest in de Hoofdklasse bij Pinoké en Schaerweijde. Met al deze teams (behalve Pinoké) hadden wij in grote lijnen te maken met de problemen die Voordaan ook gaat krijgen volgend jaar: onderin de Hoofdklasse zo goed mogelijk presteren. 
'Ik vind de regelgeving in de Hoofdklasse prima. Het is supergaaf dat wij mee gaan doen in de Hoofdklasse. Je moet echter niet vergeten dat daar elftallen spelen van clubs waar echte stadions staan en waar de (team-)begrotingen de 500.000 euro gemakkelijk overschrijden. Ik snap dus heel goed dat de KNHB zo’n uithangbord (beste competitie ter wereld) ook van een goed organisatorisch fundament wilt voorzien. Wat is er bijvoorbeeld vreemd aan dat er eisen worden gesteld aan de lichtinstallatie wanneer er min of meer structureel competitie wordt gespeeld in avonduren?'

RB: Ik las in de media dat Voordaan totaal niet serieus genomen wordt als promovendus. Amateuristische avonturiers. Wat vind je daarvan? 
PJ: 'We zijn toch ook de vreemde eend in de bijt? Ook de begrotingen van HDM en Schaerweijde zullen die van ons straks ver overtreffen.  Logisch dat media daar op ingaan. Wij zijn niet de norm. Dat zijn al die andere clubs en daar zitten wij op elk gebied onder. Dat is helemaal niet erg! Sterker nog: hoe geweldig is het dat het ons gelukt is om ons daartussen te scharen met Voordaan? Ik ben trots op wat wij bereikt hebben en op wat wij komend seizoen gaan bereiken!
'Het grote publiek zal zich misschien afvragen wat wij in de Hoofdklasse doen. Welnu: de clubs uit de Promotieklasse waren niet in staat ons weg te houden van de derde plaats die ons recht gaf op play-offs en de nummer 10 van de Hoofdklasse heeft in die play-offs niet van ons gewonnen! Wij gaan dus een jaar, of langer, meedoen. We zullen vaak stevig verliezen, maar ik hoop een enkele keer enorm verrassen. En als dat lukt zal het ook extra opvallen. Laten we het vooral zo bekijken.'

RB: Je had de planning voor de oefenpotjes en dergelijke waarschijnlijk al behoorlijk ingevuld. Gaat die ineens op de schop?
PJ: 'Ja. De competitie in de hoofdklasse begint een week vroeger dan de promotieklasse en het weekend vóór aanvang van de competitie is er het ABN AMRO Hoofdklasse toernooi.  Normaal starten we op zijn vroegst op 1 augustus. Nu moet dat eigenlijk een week eerder. We beginnen met de hele groep op 2 augustus en maken voor de periode daarvoor een flexibel schema.' 

RB: Het is niet ondenkbaar dat we komend seizoen flink wat wedstrijden niet winnend kunnen afsluiten. Hoe gaan jij en het team daar mee om en wat verwacht je van de  Voordaan-fans en het publiek langs de lijn?
PJ: 'Om de inspanning te kunnen leveren die nodig is om iedere week mee te doen, moeten de jongens fitter zijn dan afgelopen seizoen. Anders ben ik bang dat wij het fysiek niet trekken. Voor mij is Voordaan een gezellige en ontspannen club waar je hockeyt, keihard werkt en blijft hockeyen omdat het leuk is. Dat hoeft niet vanzelfsprekend samen te gaan met bier. Wij moeten de cultuur van Voordaan niet te veel cultiveren. Ik denk dat het verstandig is dat de jongens aan hun lijf denken komend jaar. Goede voeding en minder alcohol kunnen daarbij helpen. Dat ze op vrijdag een keer een biertje drinken, moet je natuurlijk niet uitsluiten maar dat hoort bij gezelligheid en vriendschap en niet andersom. 
'Daarnaast zal het lastig worden om om te gaan met verlies.  Dat geldt ook voor het publiek langs de kant. Als je dus wilt dat onze jongens er iedere keer weer vol voor gaan, dan is ook onophoudelijke steun van de mensen langs de kant nodig. Ook de fans moeten dus nadenken over hoe om te gaan met ons als wij een paar keer een genadeloos pak slaag krijgen. Zowel spelers als supporters moeten dan terugdenken aan de geweldige reeks tegen Tilburg.' 

RB: Heb je er zin in?
PJ: 'Ja, natuurlijk! Coachen is dat je van iedere situatie het mooiste en beste maakt. Dat gaan wij komend seizoen doen, daar hebben we heel veel zin in en dat vinden we hartstikke leuk. Ik heb alle geloof in ons team en ik weet dat de jongens en de staf er voor gaan zorgen dat wij ook komend seizoen weer beter gaan worden.'