Tophockey
Jongste jeugd
Jeugd
Senioren
d1.jpg 11221816_855319214547600_3620736972680461746_o.jpg 150514 H1-SCHC-13.jpg 1111Rik.jpg clubhuis Voordaan.jpg 150514 H1-SCHC-72.jpg IMG_2420.jpg
 
Nieuwsafbeelding

Toelichting nieuwe velden

De kogel is door de kerk: de zandvelden 3 en 4 worden na de zomer van 2024 vervangen door twee nieuwe watervelden. De 'matjescommissie', die het voorbereidende traject voor zijn rekening heeft genomen, zet in deze blog uiteen hoe de keuze precies tot stand is gekomen. 

De aanloop

Een hockeyveld gaat niet eeuwig mee. Iedereen die wel eens op veld 3 of 4 heeft gestaan, weet dat dat niet bepaald een pretje is in vergelijking met veld 1 en 2. Zo is veld 3 inmiddels afgeschreven en toe aan vervanging. Het werd daarbij al snel duidelijk dat het mede gezien de ligging van de velden voor de hand ligt om beide velden in één keer te vervangen. Want als veld 4 pas na veld 3 vervangen zou worden, zou dat onder andere betekenen dat er met zwaar materiaal over het nieuwe veld gereden moest worden. Zonde natuurlijk. Vandaar dat het bestuur ervoor gekozen heeft om beide velden tegelijk te vervangen.

Het ondernemen van grote projecten zoals het vervangen van velden brengt veel met zich mee. Er zijn talloze belanghebbenden en factoren, zoals de clubleden zelf, financiën, de gemeente, en nationale en internationale ontwikkelingen. Het bestuur en de commissie hebben samen een aantal belangrijke uitgangspunten geformuleerd. De velden ,oeten geschikt zijn voor tophockey, en teams moeten evenredig kunnen worden verdeeld zodat meer teams op veld 1 en 2, dichtbij bij het clubhuis kunnen spelen. Een extra uitdaging om dit mogelijk te maken was de noodzaak om de nieuwe velden te verlengen zodat ze voldoen aan de richtlijnen van de KNHB. Om het bestuur in staat te stellen de juiste keuzes te maken, werd de 'matjescommissie' in het leven geroepen. 

De Warming-Up

Tijdens een informatieavond eind februari nam Arnoud Fiolet als ervaren sportinfrastructuur-consultant ons mee in de recente ontwikkelingen binnen de hockeywereld met betrekking tot velden. Een cruciaal onderdeel van zijn verhaal was de missie van de Internationale Hockeybond (FIH) om 'hockey te ontwikkelen in alle uithoeken van de wereld'. Deze missie vormt de basis voor het beleid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), waarbij op dit moment watervelden als de standaard worden beschouwd. Ok de opkomende trend van 'dry fields' werd besproken, gericht op het verminderen van waterverbruik en het wereldwijd toegankelijk maken van de hockeysport. Nederland, als hockeyland bij uitstek, kent echter specifieke omstandigheden die niet één-op-één aansluiten bij de missie van de FIH.

De Wedstrijd

Gewapend met deze informatie moest de 'matjescommissie' een weloverwogen advies formuleren. Waarbij de volgende factoren zijn getoetst om tot een type veld te komen:

* Spelkwaliteit
* Spelplezier en beleving
* Duurzaamheid
* Financiën
* Trends en ontwikkelingen

Na zorgvuldige afwegingen werd al snel duidelijk dat zandvelden geen optie waren; ze scoorden op alle factoren neutraal of negatief. Terwijl de commissie deze conclusie trok, onderzocht het bestuur praktische aspecten rondom het vervangen van de velden, met als belangrijk uitgangspunt het gelijkwaardig waarderen van alle teams en het mogelijk maken van tophockey op velden 3 en 4.

Op veld 3 en 4 mogen op dit moment geen tophockey wedstrijden worden gespeeld, dit komt omdat de velden niet voldoen aan de specificaties van de KNHB. Ze zijn namelijk te kort. Terwijl de 'Matjescommissie' bezig was met de veldkeuze, was de club ook al een tijd bezig met het onderzoeken van hoe de velden verlengd kunnen worden. Een losstaand proces en toch van invloed op de keuze die wij als 'matjescommissie' moesten maken. Om de velden te verlengen zal de sloot achter velden 3 en 4 gedeeltelijk gedempt en verlegd worden. Helaas kan je niet meteen gaan bouwen als de sloot gedempt is; dit heeft tijd nodig om in te klinken. Vandaar dat de voorbereidingen op dit moment al gaande zijn. Dit is voor de start van het tweede seizoenshelft van 23/24 afgerond zodat men in de zomer kan starten met de aanleg van de nieuwe velden.

Het eerste dryfield' werd werkelijkheid in mei 2023. Een nieuwe bron van informatie.  Zonder heel diep in te gaan op deze nieuwe ontwikkeling, kwamen wij tot de conclusie dat er voor ons nog te veel onzekerheden waren over de kwaliteit van dit nieuwe type veld.

Meerdere offertes van diverse typen velden en combinaties daarvan zijn beoordeeld (water en dry en beide). In combinatie met de wegingsfactoren heeft dat geresulteerd in een advies richting bestuur dat unaniem is omarmd.

Naast de wensen van de club om tophockey mogelijk te maken op veld 3 en 4 was een andere wens om een duurzaamheidsslag te maken. Frits van Lingen heeft in het afgelopen jaar meermaals op zijn buik door de brandnetels moeten kruipen in de sloot bij veld 3 en 4 om watermonsters te nemen. De wens was namelijk om het slootwater te gebruiken voor de besproeiing van veld 1, 2, 3 en 4 in plaats van het oude systeem dat aangesloten was op het waternet.  

De Uitslag
Tijdens het proces is het budget door de penningmeester en de financiële commissie vastgesteld.

Zoals vaker benoemd in dit verhaal, blijkt maar hoeveel processen zich er tegelijkertijd afspelen om tot een mooi resultaat te komen. Met de opkomende ontwikkelingen rond 'dryfields' en verschillende geluiden over spelkwaliteit en beleving, was er maar een conclusie en wees deze in de richting van twee watervelden voor velden 3 en 4, gezien de onzekerheden en significante meerprijs die gepaard gingen met dry field'-ontwikkelingen. Voor ons en het bestuur een doorslaggevend argument om voor twee nieuwe watervelden te gaan.

De matjescommissie heeft zijn werk gedaan. Onze taak zit het erop. De bouwcommissie neemt het van ons over en brengt het project naar de volgende fase.

Sportieve groet,

Frits van Lingen
Anton van Oirschot
Thijs Linssen
Jorn Muurling

‘Matjescommissie’ Voordaan